Hoe barbecue je picanha en ossenhaas?

De picanha: het lievelingetje van de Braziliaanse vleesliefhebber, en de ossenhaas: de Europese klassieker. Het zijn twee van de beste delen van het rund. Ze zijn lekker mals en uiterst smaakvol. Beiden zijn in een breed scala aan maaltijden in te zetten, maar de lekkerste manier om rundvlees te bereiden is toch wel de barbecue. Die rooksmaak is een heerlijke toevoeging aan het vlees, en die avondzon maakt het helemaal af. Maar hoe barbecue je picanha en ossenhaas eigenlijk het beste? Wij vroegen het aan onze experts!

  • De picanha lijkt wel gemaakt voor de barbecue.

In Zuid-Amerika, waar de picanha het meest geliefde stukje vlees is, wordt een groot deel van het vlees boven het vuur bereid, en dan is waarschijnlijk ook waarom de picanha juist daar populair is. De picanha heeft namelijk bijna niets nodig om simpelweg perfect van de barbecue af te komen. Als je je picanha gaat barbecueën wacht je eerst tot het helemaal is ontdooit, dan gaart het vlees namelijk egaal. Snijd hierna de vetlaag in. Smeer de vetlaag hierna in met zeezout en laat dit een uur in het vlees trekken. Verwarm het vlees hierna eerst tot een kerntemperatuur van 45° op indirecte hitte. Hierna bak je de piranha op directe hitte tot een kerntemperatuur van 54°. Hierna laat je het vlees nog even rusten om tot smaak te komen, en eet smakelijk!

  • Ossenhaas: ook deze klassieker hoort thuis op de barbecue

Je kent de ossenhaas wellicht van de vele gerechten waar je het vlees in terug kan vinden. En wie houdt er nou niet van een malse ossenhaas? En hoewel de ossenhaas van oudsher vooral in klassieke gerechten te vinden is hoort ook de ossenhaas thuis op de barbecue. De bereiding lijkt veel op die van de picanha, maar wijkt op een paar punten net een beetje af. Zorg allereerst dat ook de ossenhaas ontdooit is, en breng het vlees op smaak met wat peper en zout. Hierna breng je het vlees met indirecte hitte tot een kerntemperatuur van 45° (voor medium, 49 en 55 voor medium-rare en rare). Breng de ossenhaas nu met directe hitte tot een kerntemperatuur van 52° (54 en 57 voor medium-rare en rare). Laat even rusten en smullen maar.